INTERVENȚIA 1: FORMAREA CADRELOR DIDACTICE

O.5. Dezvoltarea competențelor cadrelor didactice în materie de proiectare curriculară, orientare și consiliere și evaluare standardizată.

Personalul didactic va participa la o serie de programe de formare pe tematici aferente programului de pilotare, prin care vor dobândi competențele necesare implementării și desfășurării proiectului pilot. Aceste programe de formare, precum și detalii despre modalitatea de desfășurare și resursele necesare sunt prezentate în continuare.

2.1 Formarea personalului didactic în vederea dezvoltării competențelor de proiectare curriculară

Acest program de formare contribuie la îndeplinirea Obiectivelor O1, O2, O4 și cuprinde 20 de cadre didactice care vor revizui programele școlare la clasele I-IV și IX-X liceu, și vor elabora programe de cursuri opționale (liceu)

Programul se va desfășura pe parcursul a 40 de ore, dintre care 24 de ore pentru sesiuni formare față în față (2 sesiuni x 12 ore de formare) și 16 ore pentru sarcini de lucru individual (8 sarcini x 2 ore).

Acest program de formare contribuie la îndeplinirea Obiectivelor 1 și 4 și cuprinde 20 de cadre didactice (19 profesori diriginți și 1 consilier școlar) care își vor îmbunătăți competențele în consiliere și orientare școlară

Programul se va desfășura pe parcursul a 40 de ore, dintre care 24 de ore pentru sesiuni formare față în față (2 sesiuni x 12 ore de formare)) și 16 ore pentru sarcini de lucru individual (8 sarcini x 2 ore).

Acest program de formare contribuie la îndeplinirea Obiectivului 2 și este dedicat cadrelor didactice care vor implementa la clasă sistemul de testare standardizată. Programul se va desfășura pe parcursul a 30 de ore, dintre care 20 de ore pentru sesiuni formare față în față (2 sesiuni x 10 ore de formare) și 10 ore pentru sarcini de muncă individuală (4 sarcini x 2.5 ore).

Livrarea programului de formare va avea loc în lunile L1, L2 și L3 ale implementării proiectului, în cadrul școlii sau în altă locație, aleasă de partener. Atât sesiunile de formare, cât și evaluarea și oferirea de feedback pe sarcinile de muncă individuală va fi facilitată de 1 trainer/formator din cadrul organizației care furnizează soluția/sistemul de testare standardizată.

Pentru derularea tuturor sesiunilor de formare în condiții optime, vom asigura un spațiu adecvat încăpător și adecvat desfășurării unui training (lumină, liniște, mobilier care să faciliteze interacțiunea), un proiector și ecran de proiecție, tablă smart/flipchart cu markere și orice alte materiale solicitate de formator.

CALENDAR

  1. Analiza nevoilor de formare:

Activitate: Realizarea unui sondaj în rândul cadrelor didactice pentru a identifica nevoile specifice de formare și domeniile unde sunt necesare îmbunătățiri.

Responsabil: Echipa de proiect și consilierii educaționali. Termen: luna 1

  1. Selecția cadrelor didactice:

Activitate: Selectarea profesorilor care vor participa la sesiunile de formare. Responsabil: Echipa de proiect și formatori specializați.

Termen: luna 1 (NOV)

  1. Implementarea programelor de formare:

Activitate: Organizarea sesiunilor de formare pe proiectare curriculară, consiliere și orientare, evaluare standardizată Responsabil: Echipa de proiect, formatori specializați și mentori.

Termen: lunile 2-3 (DEC-IAN)

  1. Monitorizarea și evaluarea progresului:

Activitate: Evaluarea periodică a progresului cadrelor didactice prin feedback continuu, observarea lecțiilor și analizarea rezultatelor elevilor. Responsabil: Echipa de proiect și mentori.

Termen: Pe toată durata proiectului.

 

DEROGĂRI

Derogare pentru ca personalul format în cadrul proiectului să poată preda Consilierea și orientarea, remunerat, în regim de plata cu ora.

 

REZULTATE AȘTEPTATE (livrabile)

R1 – 20 cadre didactice formate in proiectare curriculară

– 20 cadre didactice formate in consiliere și orientare

– 20 cadre didactice formate in utlizarea și interpretarea testelor standardizate

Sari la conținut